طرح پژوهشی کارگروه اسلامی سازی علم الادیان:
بیان مساله:
ازآنجاييكه علمالاديان(دين شناسي) موجود همانند ديگر علومانساني علمي جديدالتأسيس، داراي مباني و پيشفرضها، اصول، ويژگيها و رويكردهاي خاص است كه توسط انديشمندان غربي بنيانگذاري شده است و از سوي ديگر قبل از شكلگيري علمالاديان جديد، در جوامع اسلامي علم مللي وجود داشت كه به مباحث ادياني ميپرداخت و مجموعه دستاوردهاي و پژوهشهاي آنها در ذيل علم كلام قرار نميگرفت؛ بلكه با عنوان ملل و امثال آن شناخته ميشد و داراي مباني، اصول، ويژگيها و رويكردهاي خاص به خود بود. با توجه به شکلگیری و تصویب کارگروه اسلامی سازی در گروه و معاونت پژوهش و تصویب کلان پروژه اسلامی سازی در آن معاونت محترم، این طرح اجمالی آن کلان پروژه می باشد که درصدد توصيف، تحليل و بازخواني و نقد اين دو مجموعه و اتخاذ رويكردي مناسب براساس مباني و پيشفرضها و اصول مورد پذيرش اسلامی میباشد. به تعبیر دیگر این طرح دارای سه قسمت الف: بازخوانی و تحلیل علم الادیان اسلامی در حوزههای مبانی، رویکردها، روشها و اهداف، ب: بازخوانی و تحلیل و نقد علم الادیان مدرن(دین شناسی) در حوزههای مبانی، رویکردها، روشها و اهداف، ج: ارائه الگوی مطلوب مطالعات الادیانی، می باشد. براین اساس این پژوهش دارای سه قسمت کلان و مستقل از هم می باشد.
ضرورت:
از آنجايي كه از اهداف اصلي مؤسسه اسلامي سازي علوم انساني است، و دین شناسی موجود نیز در دایره علوم انسانی قرار دارد، لازم است که اسلامی سازی در این حوزه معرفتی نیز ساری و جاری شود. از این رو ضرورت اين كلان پروژه كاملا مشخص ميباشد و همچنين درخواستي كه در رابطه با توليد فلسفه هر علمي مطرح است، ضرورت اين کلان پروژه را بيش از پيش نمايان ميكند.
اهداف:
روش:
اين پژوهش از سنخ پژوهش هاي بنيادين است كه با روش تحليلي- انتقادي و با استفاده از متون دين شناسي غربي و اسلامي اهداف خود پي مي گيرد.
محصول (خروجي) طرح:
کتاب و درسنامههایی با عنوان: الگوي مطالعات ادياني(دين پژوهي) براساس منابع اسلامي
مدير علمي کارگروه: حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید علی حسنی - رشته تحصيلي: ادیان و عرفان
دبير کارگروه: دکتر مجتبی نوری - رشته تحصيلي: ادیان و عرفان
اعضای کارگروه: